WSTECZ
8 minut
40 Hands

Asnakech i zielone złoto

Opublikowano dnia 16 marca 17

Nazywam się Asnakech Thomas Biene i uprawiam kawowce. Kocham swoją pracę i mam zaszczyt pracować w Etiopii, gdzie to wszystko się zaczęło.

 

 

To właśnie w tym kraju pierwszy raz natrafiono na kawę, która stała się źródłem utrzymania dla jej mieszkańców, na długo przed tym, zanim pojawiła się w pozostałych krajach Afryki i na całym świecie. Kawa – tak samo jak wieki temu – nadal jest sposobem osiągnięcia lepszego statusu społecznego i radykalnego odmienienia swojej sytuacji. Dlatego aktywnie działam w ramach kilku stowarzyszeń i firm, współpracując także z Lavazzą, aby wspierać rolników, zapewniać im edukację i przekazywać swoją pasję.

Wiem, że może to zabrzmi dziwnie, ale rozmawiam ze swoimi krzewami i jestem w stanie je zrozumieć. Każdego dnia pojawia się nowe wyzwanie. Od rana, słyszę jak do mnie wołają: „O jejku, potrzebuję jedzenia” lub „ktoś musi się mną zaopiekować”. Każda plantacja musi być starannie i regularnie strzyżona, wyschnięte gałęzie usuwane, a ziemia nieskazitelnie czysta i wolna od trawy i chwastów. Używam tylko naturalnych nawozów, takich jak kompost, dzięki którym krzewy pozostają zdrowe, liście błyszczące, a owoce duże i okrągłe.

 

 

 

Kawa jest głęboko zakorzeniona w naszych tradycjach; zawsze była wiązana z pomyślnością.

Jeśli poszukujący żony kawaler wejdzie do domu, w którym właśnie szykuje się kawę do podania, oznacza to, że znalazł się we właściwym miejscu i czeka go szczęśliwe małżeństwo.

Tak samo jest z godzeniem się: podczas wieloletnich konfliktów poszczególne rodziny wysyłały swoich przedstawicieli do rozmów pokojowych. Jeśli w domu zostaje przyrządzona Abol Bunna, czyli „kawa z pierwszego parzenia”, oznacza to przypieczętowanie pokoju i zakończenie rozmów.

 

Asnakech e l'oro verde
Asnakech e l'oro verde

 

Dla mnie kawa kojarzy się ze szczęściem: wystarczy, że spojrzę na twarze moich pracowników. Uśmiechają się, nawet jeśli są zmęczeni.

To zdrowy napój, pozwalający odzyskać energię i zjednywać sobie ludzi pod sztandarem idei dzielenia się.

Kawę nazywamy tutaj zielonym złotem lub kręgosłupem kraju. Dlatego powinniśmy zadbać o to, aby każdy na naszym kontynencie miał dostęp do tego wyjątkowego napoju.

 

 

Pragnę, aby afrykańska kawa stała się numerem jeden na świecie; dlatego planuję produkować ją do końca życia. Uwielbiam kawę i będę ją produkowała, dopóki starczy mi sił, wiedząc, że pomagam ludzkości, zapewniając mojej ojczyźnie i innym państwom produkt najwyższej jakości. W końcu każda forma dążenia do doskonałości sprawia, że świat staje się lepszym miejscem.

 

 

 

*Asnakech Thomas Biene jest jedną z głównych bohaterek kalendarza Lavazza na rok 2015 – Earth Defenders.

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
Kampania „Born Social”

Coffee Culture

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Kawa po turecku lub dżezwa

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Neapolitański ekspres do kawy

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Włoska kawa

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Historia kawy

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Wypij jedną kawę, zapłać za dwie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Somboun Saj Boukea: życie poświęcone szkarłatnej ziemi Laosu

40 hands

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
AeroPress

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Espresso

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Syfon

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ