Gala Premierowa v edyuja Żółtego Przewodnika

 

 

LAVAZZA PATRONEM NAGRODY DLA SZEFA JUTRA W V EDYCJI ŻÓŁTEGO PRZEWODNIKA GAULT&MILLAU POLSKA 2019

 

Lavazza od lat związana jest ze światem najwyższej klasy gastronomi, stale współpracując z wybitnymi szefami kuchni o międzynarodowej sławie oraz z najważniejszymi instytucjami z tego obszaru na całym świecie. Tym razem marka zaangażowała się w jeden z największych projektów kulinarnych w Polsce, jako partner polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau.

 

Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska tworzy kulinarną mapę Polski – stanowi wyjątkowe kompendium wiedzy o starannie wyselekcjonowanych, najlepszych restauracjach w kraju, opisuje także i ocenia nietuzinkowe hotele oraz najlepsze regionalne produkty spożywcze. W Przewodniku na rok 2019 znalazło się aż 650 restauracji, które przeszły skrupulatną weryfikację inspektorów Gault&Millau. W tym roku po raz pierwszy pojawiła się w nim nowa sekcja – miejsca wyróżnione oznaczeniem POP, a wśród nich najlepsze coctail i wine bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w wydaniu gourmet.

W trakcie Gali Premierowej V edycji Żółtego Przewodnika, 26 listopada br. w Gdańsku, najlepsi w Polsce szefowie kuchni zmierzyli się swoim kulinarnym kunsztem podczas emocjonujących pojedynków. Dania przygotowane według ich innowacyjnych przepisów, opracowanych specjalnie na tę okazję, były potem serwowane obecnym na Gali gościom. Podczas uroczystości przyznane zostały także nagrody, jak zawsze w 5 kategoriach, dla najlepszych szefów kuchni w Polsce. Lavazza wręczyła nagrodę w kategorii Szef Jutra, którą marka objęła swoim patronatem, Aleksandrowi Baronowi z restauracji Zoni.

 

Lavazza zadbała również o wyjątkowe doznania kawowe ponad 700 zgromadzonych w Amber Expo gości, prezentując specjalną, mobilną kawiarnię – Airstream. Stworzona by towarzyszyć marce podczas najważniejszych wydarzeń na całym świecie, podczas uroczystości w Gdańsku miała swoją premierę, a goście mogli skosztować nadzwyczajnych kaw serwowanych w mobilnej kawiarni przez baristów Lavazzy. Kawa była przygotowywana na bazie ¡Tierra! Brasil - najwyższej jakości mieszanki przeznaczonej dla sektora gastronomicznego, otrzymywanej przez połączenie najlepszych ziaren brazylijskiej arabiki z mytymi ziarnami delikatnej robusty Conillon. ¡Tierra! Brasil jest kawą średnio paloną, o nutach zapachowych czekolady, suszonych owoców i cukru trzcinowego.